Lang leve de bureaucratie

En dan dachten we even naar Maleisië te gaan. NOT! Het hele proces van vergunningen aanvragen is al een hele toer vol met bureaucratische hindernissen. Eerst documenten laten legaliseren (bij de rechtbank, het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade). Vervolgens horen dat het opgestuurde kopie van het paspoort verre van volledig is: het is toch logisch dat je van voor tot achter, inclusief de kaft, alle pagina’s – dus ook de lege – op had moeten sturen? Ah, u heeft ze in een PDF opgestuurd. Helaas, u zult ze toch echt op papier moeten opsturen. Trouwens, die pasfoto’s zien er erg leuk uit. Alleen jammer dat er geen blauwe achtergrond op zit. Gaarne per ommegaande nieuwe pasfoto’s opsturen. Elke dag is het weer afwachten wat voor verrassing ons nu weer te wachten staat.

Eigenlijk heeft het ook wel iets. Je gaat je ineens beseffen hoe het voor al die mensen moet zijn die naar Nederland komen. Waarschijnlijk lopen die ook tegen allerlei zaken hier aan waar wij zelf nog nooit over nagedacht hebben (of over hebben willen nadenken).

Wij gaan in ieder geval vol goede moed verder!

Geef een reactie