Lion Dance

Lion Dance

Lion Dance

Ter ere van Chinese New Year (CNY) worden deze tijd van het jaar op verscheidene plaatsen Lion Dances opgevoerd. Zo ook in ons kantoorgebouw. Alle huurders werden uitgenodigd om bij deze viering aanwezig te zijn. De Lion Dance is een traditionele dans waarbij twee dansers in een leeuwenkostuum op de maat van een klein ritmisch ensemble (wat bekkens en een kleine gong aangevoerd door een grote trom) bewegingen van een leeuw nadoen. In Nederland zie je rond CNY vaak beelden van Dragon Dances. Het verschil zit hem vooral in het aantal mensen (twee in plaats van een flink aantal), maar ook in het feit dat deze mensen ook echt in een ‘pak’ zitten. Dit laatste is bij de draken niet het geval, aangezien de draak dan getild wordt. Daarnaast speelt er natuurlijk nog een stuk symboliek mee waarin de dansen verschillen. Overigens weten wij voor de rest niet zoveel van beide dansen, dus we kunnen alleen beschrijven hoe wij het geïnterpreteerd hebben, daarbij voorbijgaand aan alle symboliek die er wellicht in zat.

Mandarijnen uit de bek van de leeuw pakken

Mandarijnen uit de bek van de leeuw pakken

Om maar niets te missen, waren we ruim op tijd – zo’n vijf minuten voor aanvang – aanwezig. Er was bijna niemand, dus toen wij de manden vol mandarijnen zagen, vreesden we al dat we die allemaal op zouden moeten eten. Op de een of andere manier was het vijf minuten later totaal omgekeerd. Het leek wel alsof het hele kantoorgebouw (toch gauw zo’n 20 verdiepingen vol kantoorruimte) in één keer beneden stond. Op dat moment kwamen we erachter dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt hier niet zo op gaat. Maar goed, uiteindelijk hadden we een plekje waar we alles goed konden zien.

Toen de trom eenmaal werd geslagen, kwamen de leeuwen in beweging. Het mag gezegd worden: het was een spektakel om te zien. Vooral de interactie tussen het ritme en het volume aan de ene kant en de bijbehorende bewegingen aan de andere kant. Er leek zelfs een terugkomend verhaal in te zitten, waarbij de zachte slagen gepaard gingen met subtiele en ‘lieve’ bewegingen, terwijl de harde slagen tot wilde en woeste bewegingen leidden en vaak zelfs tot een ‘leo erectus’. De ultieme vorm van dit laatste werd gevormd door een koppel dat te laat op kwam dagen en nog snel even aan kwam rennen. Let wel, de persoon die het hoofd droeg, stond hierbij op de schouders van de andere…

De monnik en zijn leeuwen

De monnik en zijn leeuwen

Tussendoor werden de bezoekers door de leeuwen alsmede een bijbehorende monnik in traditionele kledij getrakteerd op de mandarijnen. De leeuwen kwamen hiervoor met de kop bij de mensen, waarna er vanuit de bek een mandarijn aangegeven werd. Het was vermakelijk om te zien hoe de leeuwen vervolgens hun eigen voorraad even gingen aanvullen. Met pak en al dook de voorste persoon over de mand als een kip die haar eieren ligt te broeden. De mandarijnen werden vervolgens aan de achterste persoon doorgegeven als ware het rugbyballen.
Madarijntjes broeden...

Madarijntjes broeden...

Nadat de leeuwen de eigenaar van het pand door middel van een groet voorspoed en geluk wensten, verhuisde het gezelschap naar binnen, waar ook de lobby even op zijn kop gezet werd. Helaas vloog de tijd en moest er uiteindelijk ook nog gewerkt worden. Zodoende zijn we maar weer naar boven gegaan. De dans zelf bleek hierna nog een half uur doorgegaan te zijn!

2 reacties op “Lion Dance

  1. Wat prachtig dat er zoveel aandacht wordt besteed aan cultuur! Hartstikke leuk te lezen wat jullie allemaal meemaken, wat een verschil met ons kleine landje hier in West-Europa, dat er wel wat schraal bij afsteekt :) !

Geef een reactie