Trip naar Hong Kong

We hebben geprobeerd om gedurende de trip elke dag wat op te schrijven. Nu we op basis van dit lijstje een stukje aan het schrijven zijn, komen we erachter dat we toch een boel gedaan hebben en dat het toch weer een lang verhaal wordt. Voor de korte versie: HET WAS GAAF! Lees in ieder geval het laatste kopje nog even.
Voor de langere versie inclusief alle ervaringen en details, hebben we een onderscheid gemaakt naar de verschillende dagen.

Donderdag
Donderdag was het eindelijk zover: na bijna twee maanden ons eerste buitenland-tripje naar Hong Kong! Het was vroeg opstaan, want het vliegtuig vertrok om kwart voor zeven ’s ochtends. Aangezien het toch al snel een uur rijden is naar LCCT (Low Cost Carrier Terminal; onderdeel van KL International Airport) en je ruim vantevoren verwacht werd, hadden we rond een uurtje of vier afgesproken met een taxi. Het was namelijk om het even of we deze taxi zouden nemen, of zelf rijden en dan daar moeten parkeren. De chauffeur was ruim op tijd en reed lekker door, mede doordat het niet zo druk op de weg was.
Ook op het vliegveld verliep alles vlotjes, al liepen sommige zaken vlotjes: op het bord van de gate stond alvast de ‘next flight’ vermeld, welke tevens werd omgeroepen om te boarden (terwijl die nog lang niet ging). Gelukkig kwam alles op zijn pootjes terecht en na een vlucht van zo’n vier uur, stapten we uit in Hong Kong.

Vanaf het vliegveld hebben we de Airport Express naar station Hong Kong gepakt, om vervolgens over te stappen naar de metro. In Kuala Lumpur mogen we ons al gelukkig prijzen met een OV chipkaart die vrij goed werkt, maar in Hong Kong gaat het nog een stapje verder. In- en uitchecken in het OV werkt vlekkeloos (bij de bus- en tramlijnen hoef je alleen maar in te checken; je betaalt één bedrag voor je ritje) en je kunt je kaart ook nog gebruiken in allerlei winkels. Daarbij komt dat je, doordat je een borg van vijftig Hong Kong Dollar (zo’n twintig Ringgit danwel vijf Euro) betaalt, je zelfs in de min mag staan. Zo staat Anja na het gehele tripje op -0.2 Hong Kong Dollar.

De (metro-)stations in Hong Kong zijn enorm groot. Zelfs voor stations die maar aan één lijn liggen, zijn immense ondergrondse stations gebouwd, met wel tig uitgangen. Gelukkig staan er onder de grond overzichten met toeristische trekpleisters en bijbehorende uitgangen. Gezien de grootte van station Hong Kong/Central was de overstap van de Airport Express naar de metro toch al snel een loopafstand van zo’n tien minuten. Vervolgens met de metro naar onze slaapplek, het Ashoka Guesthouse, welke gelegen was aan Nathan Road. Aangezien deze weg al snel zo’n vier kilometer lang is, eerst maar even gekeken waar we precies moesten uitstappen. Dat bleek uiteindelijk niet zo’n probleem, al was het op het metrostation nog wel even puzzelen welke uitgang we precies nodig hadden…

Het ho(s)tel zelf zat in een groot gebouw met wat winkeltjes onderin en voor de rest alleen maar hostels/guesthouses. Bij de ingang staan alleen maar venters die toeristen uit de mensenmassa pikken en ze vervolgens (nep) horloges, tassen, maatpakken, maar ook goedkope onderdak blijven aanbieden. Zelfs als je vanuit je hostel weer beneden komt, blijven ze dit laatste proberen, al weten ze je dan goedkopere onderdak aan te bieden. Erg vervelend, maar als je gewoon strak voor je uit blijft kijken houden ze snel op.

Kowloon Waterfront

Kowloon Waterfront

Er bleek iets mis te zijn met de kamer die wij toebedeeld hadden gekregen, dus mochten we voor één nachtje in een grotere kamer. Op papier was dit een vierpersoonskamer, maar we hadden het toch wel krap met zijn tweeën. De tweepersoonskamer die we later kregen was toch echt nog een stuk kleiner… Gelukkig hoefden we er alleen maar te slapen en te douchen. Om ruimte te besparen, had men de douche met de WC en wasbak gecombineerd. Voor het douchen moest je dus zeker weten dat je niet meer naar het toilet hoefde en dat je je tanden gepoetst had.

Nadat het droppen van onze bagage, waren we klaar om Hong Kong te verkennen. Allereerst zijn we naar het Kowloon Waterfront gelopen. Hier heb je een mooie uitkijk over het water en Hong Kong Island. Door de jaren heen is het eiland ‘dichterbij’ gekomen, mogelijk gemaakt door landwinning op de zee.

Trams

Trams

Omdat er nog steeds water stroomt, leek het ons nuttig om de ‘Star Ferry’ naar de overkant te pakken; een stukje nostalgie en OV tegelijkertijd. Eenmaal aan de overkant zijn we in de tram gestapt om pas in Shau Kei Wan – het eindpunt – uit te stappen. Onderweg kregen we een mooie impressie van het straatbeeld, vooral omdat de tram telkens moest stoppen voor het enorme aantal haltes en stoplichten, en de rit hierdoor wel 2 uur duurde. Omdat hier en daar gebouwen in de steigers stonden, kregen we mee dat het steigermateriaal nogal afwijkt van wat wij gewend zijn: bamboe!

Het leuke aan Shau Kei Wan vonden we toch wel het feit dat we weer eens de enige (westerse) toeristen waren. Op deze manier kregen we een klein kijkje in het dagelijkse leven. Dit begon met de versmarkt die net bezig was, en werd vervolgd bij een ultra klein tentje waar men noodle soup serveerde. Binnen leken wat gezinnen aan tafels te zitten, maar wat bleek: die mensen leken elkaar allemaal niet te kennen. Door het ruimtegebrek werd je gewoon bij iemand anders aan tafel gezet. Wel zo leuk toen onze tafelgenoten probeerden uit te leggen waar de chopsticks stonden.

(NB: afhankelijk van de sterkte van je maag kan het verstandiger zijn bij de volgende alinea verder te gaan). De versmarkt was ook echt een versmarkt: vissen en kikkers worden vers geslacht waar je bij staat. Op zich nog te doen, want we hadden dit laatst ook in KL bij een Chinese markt, waar een haan werd gewogen en twee seconden later de haan niet meer was. Het was een minder prettig gezicht om te zien hoe vervolgens het ‘jasje’ van de kikker uitgetrokken werd – RATSSS! We zijn maar niet blijven wachten om te zien wat er met de waterslangen en schildpadden zou gaan gebeuren.

Drukke straat vanuit de tram

Drukke straat vanuit de tram

Alvorens we met de metro weer richting toeristenland vertrokken, zijn we eerst nog een klein tempeltje binnengelopen. Iets wat we aan de andere kant van het eiland ook nog wilden doen. Op internet hadden we namelijk een mooie wandelroute gevonden (Sheung Wan walk), welke ons via de Western Market en Hollywood Road nog naar een mooie tempel zou brengen. De Western Market valt eigenlijk een klein beetje te vergelijken met Central Market hier in KL. De originele rol van markthal is al lang geleden verloren gegaan en nu kun je er, naast kunst, allerlei souvenirs kopen. Hollywood Road staat vooral bekend om het antiek wat je er kunt kopen. We hebben wel snel even gekeken en vonden vooral een specifiek beeldhouwwerk heel mooi. Totdat we ons beseften dat we eigenlijk naar een slagtand stonden te kijken…

‘Symphony of Lights’

‘Symphony of Lights’

We wilden ’s avonds nog wat meekrijgen van de ‘Symphony of Lights’. Eigenlijk een soort permanente Eindhoven Glow. In Hong Kong heeft ieder zichzelf respecterend bedrijf een grote toren met veel verlichting. Dit alleen al geeft een mooi uitzicht als je aan een van de kanten (Kowloon of Hong Kong Island) naar de overkant kijkt. Tijdens de ‘Symphony of Lights’ wordt deze verlichting gebruikt om een lichtshow op te voeren, ondersteund door muziek. Ons was verteld dat je dit heel goed kon zien vanaf de ‘Avenue of Stars’ (denk aan Hollywood met handafdrukken van sterren). Omdat deze op Kowloon ligt, zijn we met de metro teruggegaan. Na een heerlijke wonton soep zijn we de lichtshow gaan bekijken. Omdat het ondertussen toch al een lange dag was, zijn we hierna maar teruggegaan naar het hotel om in een diepe slaap te vallen.

Vrijdag

UItzicht vanaf de Peak

UItzicht vanaf de Peak

Een van de zaken die je in Hong Kong als toerist zeker gedaan moet hebben, is een ritje met de peak tram. Oorspronkelijk werd deze tram als transportmiddel gebruikt door bewoners van de hoger gelegen gebieden om van en naar het centrum te komen. Tegenwoordig wordt deze vooral gebruikt door toeristen om naar het uitzichtpunt bovenop de Victoria berg te komen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Zelfs met het mindere weer dat we hadden, hebben we hier goed van kunnen genieten.

Sjoerd als een Aziaat!

Sjoerd als een Aziaat!

Eenmaal terug beneden besloten we een andere wandelroute te volgen: de Wan Chai walk. Deze voert langs Tai Yuen Street, waar in straatstalletjes van alles verkocht wordt. Persoonlijk vonden wij de uitstraling vooral mooi: de drukte, de kleuren en de sfeer. Achter deze straat zijn we nog een markthal binnengelopen. Hier troffen we eenzelfde soort versmarkt taferelen aan als donderdag. Daarnaast liepen we er tegen een ossenstaart op. Het enige wat nog ontbrak, was de bijbehorende soep.

Die hebben we maar gegeten nadat we eerst langs de Southorn Playground waren gelopen. Nou ja, soep, we kozen voor een curry, want die zag er ook heel lekker uit. De vrouw die ons hielp sprak waarschijnlijk twee woorden Engels, welke beide op haar naambordje vermeld stonden: “assistant” en “manager”. De manager van de toko moest haar namelijk ter plekke uitleggen hoe ze “welcome” tegen ons moest zeggen. Het was dan ook een heel gedoe om uit te leggen wat ik wilde hebben. Tip: bestel je voorgerecht, wacht tot het is opgeschreven en laat het herhalen, bestel je hoofdgerecht, wacht tot het is opgeschreven en laat het herhalen, … Dit voorkomt dat je het gevoel hebt dat je zaken tot wel drie keer moet zeggen én dat er voor zorgt dat je ook krijgt wat je bestelt. Anja had namelijk een ice lemon tea besteld, terwijl ik de ‘tamarind drink’ wel eens wilde proberen. Nog voor er iets kwam kregen we de rekening – overigens normaal in Hong Kong, want je betaalt aan het einde netjes bij de kassa juffrouw –, die we niet helemaal snapten. Toen de manager vervolgens met twee cola kwam, snapten wij de fout en ik gaf aan dat ik toch echt iets anders besteld had. Dit kwam vooral de assistant manager duur te staan, want die werd me toch een partij uitgefoeterd. Wij wilden geen cola, omdat je voor cola bij moet betalen en daar hadden wij geen zin in. Overigens moet je overal bijbetalen als je een koud drankje wil, wat eigenlijk vreemd is want ijsklontjes zijn toch goedkoper dan het drankje, zelf zou je zeggen.

Na het eten en juiste drinken was het tijd om weer verder te lopen. Deze keer kozen we voor de Central & Western district walk. Deze voert onder andere langs de Central – Mid-Levels Escalator. Een serie roltrappen de heuvel op. ’s Ochtends vroeg gaan deze roltrappen naar beneden en vanaf tien uur draait dit om. Deze roltrappen passeren Hollywood Road, waar we donderdag al waren geweest en komen ook langs SoHo, een gebied met allemaal barretjes en (vooral westerse) restaurantjes. Eerder in de route waren we ook al een andere straat/gebied met barretjes tegengekomen: Lan Kwai Fong. Het is nog net geen Stratumseind, maar het komt een aardig eind in de buurt. Het kostte dan ook geen moeite om het juiste barretje te vinden voor een lekkere borrel.

Chinese tempel

Chinese tempel

Aan het einde van de route kwamen we terecht bij de tempel die we donderdag hadden willen bezoeken, maar die toen net dicht was. Na ook deze bezocht te hebben, besloten we om weer naar Kowloon te gaan. Eerst hebben we even rondgelopen bij Harbour city aan de waterkant en zaten we te twijfelen of we naar de Sky100 moesten gaan. Dit was nog best een eind lopen en leek niet zo’n verstandig idee, aangezien we ook nog naar de Temple Street Night Market wilden. Het plan van de Sky100 hebben we dus maar laten varen. Op weg naar Temple Street kwamen we nog een Esprit Outlet store tegen. Hong Kong staat voor veel mensen gelijk aan shoppen. Nu is dit niet echt onze grootste hobby, maar we hebben toch even een uitzondering gemaakt en voor geen geld toch wat leuke kleren gevonden.

Eenmaal bij Temple Street aangekomen, begonnen onze maagjes weer eens te knorren. Dit was geen punt, want we liepen recht op een kruising met restaurantjes af. De kruising zelf stond helemaal vol met campingtafels en plastic krukjes. Gelukkig kwam er net zo’n tafeltje vrij. Anja koos voor roergebakken rundvlees met een soort paksoi en ik voor zeevruchten met iets wat op papier prei had moeten zijn, maar wat in werkelijkheid eruitzag als een kruising van een hele dunne sperzieboon, bieslook en zeekraal. Qua smaak had het nog het meeste weg van het zoutige van de zeekraal.

Temple Street Night Market

Temple Street Night Market

De nachtmarkt zelf was ook zeker interessant, temeer omdat we al snel een stalletje te pakken hadden waar we vrij goedkoop een statief voor de camera bemachtigden. Hier waren we al een tijdje naar op zoek en deze was in ieder geval dusdanig stevig dat de camera niet viel. Verder zijn we nooit zo van het kopen van de troep die ze bij dit soort stalletjes aanbieden, maar er langs slenteren is altijd gezellig. Bij deze markt vergaat de gezelligheid als je bij het einde komt (toch al gauw een paar straten verder). Hier staat namelijk een aantal partytenten die allemaal als karaoketent fungeren. En dan niet als één tent, nee, iedereen staat tegen elkaar te tetteren. Het is dan wel weer leuk dat dat gebeurt met live muziek.

In de schaduw van de karaoke staan ook nog tig kraampjes met handlezers. De een nog professioneler dan de ander: sommigen hebben zelfs een foto van zichzelf in doktersjas achter een bureau en met een grote archiefkast op de achtergrond, om alleen al de schijn te wekken dat ze serieuze dokters zijn. We besloten ons geld niet achter te laten bij deze mensen, maar kochten in plaats daarvan nog een afzakkertje voor op de kamer.

Zaterdag

Sjoerd in de Sampan in Aberdeen

Sjoerd in de Sampan in Aberdeen

Oorspronkelijk wilden we zaterdag besteden om naar de gigantic buddha te gaan. Helaas zijn er op dit moment wat problemen om daar met de kabelbaan naar toe te gaan. Zodoende hebben we dat plan maar laten varen. In plaats daarvan zijn we zelf gaan varen. Eerst zijn we met de bus naar Aberdeen gereden, gelegen aan de zuidkant van Hong Kong Island. Als echte toerist natuurlijk: vooraan bovenin de dubbeldeksbus.

Jumbo Floating Restaurant

Jumbo Floating Restaurant

Aberdeen staat vooral bekend om zijn haven. Van oudsher leven de vissersfamilies hier op het water in drijvende gemeenschappen. Daarnaast is hier het Jumbo Floating Restaurant (wellicht bekend van tv). Omdat je een en ander het beste vanaf het water kunt bekijken, mochten wij onze afdingskills verder verfijnen bij Sampanvaarders. Hierbij hielp het dat we wisten wat een redelijke richtprijs was, zeker gezien het feit dat we slechts met zijn 2-en waren. We hebben vervolgens een half uur in de haven, tussen de gemeenshappen en het restaurant, vertoefd.

Na het varen wilden we Aberdeen zelf nog even bekijken. Naar onze mening had het centrum niet veel te bieden. Omdat het voorbij lunchtijd liep, waren we hard op zoek naar een plekje om te eten. Dit bleek nog niet zo makkelijk. Zoals ons eerder al was opgevallen, zitten er veel restaurantjes boven de begane grond. Zo ook in Aberdeen. Echter, hoe daar te komen bleef een raadsel. Op enig moment dachten we een ingang gevonden te hebben, maar dit bleek een ingang naar wooneenheden te zijn. Een norse bewaker probeerde ons vervolgens duidelijk te maken dat we weg moesten gaan. Dit terwijl we al lang weer op weg naar de uitgang waren.

Uitzicht vanaf Sky100

Uitzicht vanaf Sky100

Omdat het wolkendek wat er ’s ochtends nog hing ondertussen voor een groot deel verdwenen was, leek het ons leuk om als echte toerist de Sky100 te doen. Dit is een uitzicht vanaf de 100e verdieping van het International Commerce Centre. Een lift brengt je binnen een minuut naar boven. Hier heb je vervolgens vanuit de stad een prachtig uitzicht over alle high rise die Hong Kong rijk is. En dat is nogal wat… Je beseft je ineens dat die zes verdiepingen in de Windevlinderstraat peanuts waren.

Na de Sky100, stonden Jade Street en Jade Market nog op ons lijstje. Hemelsbreed was dit nog geen drie kilometer, maar met de metro hebben we toch nog zo’n vijftien kilometer af moeten leggen, omdat de lijnen in dit gebied niet zo heel best aansluiten. Helaas waren hier veel winkels dicht, dus was er weinig leven in de brouwerij. Zodoende zijn we doorgelopen naar de Tin Hau Temple. Heel bot gezegd, zou dit nummer dertien in het dozijn kunnen zijn. Echter, elke tempel die je binnenloopt. heeft toch weer zijn eigen sfeer en charmes, mede gebaseerd op wat vereerd wordt. Voor ons als leek was vooral de combinatie van tempel en het plein ervoor mooi, aangezien dit veel rust bood. Vrijwel alle andere tempels die we gezien hadden, stonden letterlijk ingeklemd door hoog- en nieuwbouw.

Toen we ’s ochtends met de bus langs Happy Valley kwamen, hadden we het idee opgevat om ’s avonds naar de paardenraces aldaar te gaan. Gewoon om een beetje de sfeer mee te krijgen, zeker gezien de grootte en de status hiervan in Hong Kong. Voor we die kant op zouden gaan, toch maar even controleren of er wel races waren. Dit was wat moeilijker gezegd dan gedaan, want de gratis WiFi waar veel reclame voor werd gemaakt, bleek toch niet echt beschikbaar te zijn.

Dan maar even terug naar het hostel, dat toch op de route lag. Helaas waren er deze week alleen op zondagmiddag races, dus dat feest ging niet door. In plaats daarvan zijn we teruggegaan naar de roltrappen. Halverwege zijn we afgestapt om mojito/biertje te drinken, natuurlijk tijdens het happy hour! Na de borrel begonnen ook de maagjes te knorren. We hadden ons er bij neergelegd dat we ons niet hoefden te schamen om een keer niet Aziatisch te eten. Helaas bleek geen van de westerse tentjes ons echt aan te spreken. Een Nepalees tentje deed dat wel en zodoende eindigden we daar. Het eten aldaar was zeer lekker. Helaas bleek de relatie tussen prijs en hoeveelheid niet optimaal in balans. Een meevaller was wel dat we, aangezien we zo lang moesten wachten, allebei nog een glas wijn van het huis kregen. Deze zorgde er wel voor dat het verstandig was om hierna naar ons bedje terug te keren, want we hadden hiervoor toch ook al voldoende alcohol genuttigd…

Zondag
In de vroege ochtend werden we een paar keer wakker van wat geschreeuw. Verder viel het ons op dat er weinig geluid van bussen en auto’s te horen was. Eenmaal buiten snapten we waarom: de start van de Hong Kong marathon lag bijna recht onder ons hotel.

Van de marathon zouden we verder niets meer merken, want we hadden besloten naar Macau te gaan. Macau is net als Hong Kong een semi-autonome regio van China. Beide gebieden zijn voormalige kolonies van Portugal respectievelijk Engeland, welke een aantal jaren geleden teruggegeven zijn aan China. Veel mensen zullen Macau kennen van het hoge Las Vegas gehalte. Tegelijkertijd is het oude centrum aangemerkt als werelderfgoed. Nu we toch in de buurt waren, leek dit laatste ons een geschikt uitje, zeker gezien het feit dat we toch niet naar het grote boeda beeld konden.

Largo do Senado

Largo do Senado

Vanaf Hong Kong vertrekken elke vijftien minuten ferries naar Macau. Nou ja, dat mag dan wel kloppen, maar het zijn niet elk kwartier schepen met economy class en de eerste schepen zitten al vol. Daarbij komt dat je, omdat je het ‘land’ verlaat, je nog douane checks en alles hebt. Zodoende koop je een kaartje voor een ferry die pas over een uur (of zelfs later) gaat. Er wordt meteen gevraagd wanneer je terug wilt, want dan kun je een retourtje kopen. Korting: nul komma nul, tenzij je een VISA card gebruikt! Aangezien wij totaal geen idee hadden over hoe lang we ons gingen vermaken en we geen VISA card hebben, besloten we maar gewoon een enkeltje te kopen. Het enige gevaar was dat we voor de terugweg wat langer moesten wachten, aangezien er, tegen de tijd dat we terug wilden, al ferries volgeboekt zouden kunnen zijn.

Straat richting de ruines van St. Paul's

Straat richting de ruines van St. Paul's

In Macau zelf was het, vooral in het centrum, superdruk. Bij veel winkels werden lokale koekjes of Chinese geprepareerde plakken vlees verkocht. In Kuala Lumpur hebben we deze ook al vaker gezien en ze, onlangs met Chinees Nieuwjaar ,ook eens geproefd. Het lijken wel een soort gegrilde lappen van gedroogd (gehakt) vlees. Om mensen te lokken, werden bij al deze winkeltjes monsters uitgedeeld. Wat een mieren…

Anja voor de ruines van St. Paul's

Anja voor de ruines van St. Paul's

Dit was voor ons nu niet direct de reden waarom we in Macau waren. Wij hebben vooral genoten van Largo do Senado (het plein van Senado) en de ruines/facade van St. Paul’s bovenop de berg. Bij deze ruines ligt ook nog een fort, vanwaar de Portugezen in een ver verleden de Nederlandse aanval afgeslagen hebben. Bovenop het fort is het een gekke gewaarwording om naast een oud kanon te staan en een stuk verder de lokale variant van ‘The Strip’ te zien.

Er wordt wel eens gezegd dat mensen uit een zeker land in Azië niet moeilijk doen over het kopiëren van zaken. Maar dat ze ook spullen van zichzelf kopiëren was ons niet bekend.

De ruines van St. Paul's vanaf het fort

De ruines van St. Paul's vanaf het fort

Totdat we ineens het gevoel hadden dat we in Beijing waren beland op het moment dat we langs de ‘water cube’ reden. Toch een gekke gewaarwording.

Nadat we de ferry terug hadden genomen hebben we in de buurt van onze slaapplek nog een lokale/Chinese maaltijd genoten. De man moest wel verbaasd zijn geweest, want we bestelden in zijn ogen meerdere hoofdgerechten. Nu zijn drie kleine spring rolls voor ons natuurlijk niet echt een hoofdgerecht te noemen. Hij was nog meer verbaasd toen we daarna ook nog een dessert bestelde. Maar ja, wij wilden toch echt eens weten hoe ‘black sesam dumpling’ zouden smaken (deze waren overigens goed binnen te houden).

Maandag
Zoals aan al het goede een eind komt, gold dit ook voor ons tripje. Ondanks dat het slechts vier uur vliegen was, zijn we de hele dag in touw geweest: uitchecken, naar het vliegveld, wachten, vliegen, shuttle bus, wachten, metro, … Omdat we ’s ochtends al wel voorzagen dat een en ander nog wel even ging duren, heeft Anja eerst nog een tijdschrift gekocht. Op het eerste gezicht leek dit een Engelstalige versie van Elle te zijn. Eenmaal in het vliegtuig en het plastic eromheen verwijderd bleek dit toch niet helemaal het geval. Alleen de cover, alsmede de titels waren in het Engels, terwijl de inhoud alleen maar in het Chinees was. Uiteindelijk kwamen we met een pagina vol stempels in ons paspoort, maar bovenal met een voldaan gevoel thuis. Op naar de volgende trip :) !

Opgevallen
Tijdens ons tripje zijn de volgende zaken opgevallen als we deze vergelijken met Kuala Lumpur en/of Nederland:
• het is over het algemeen strak en schoon op straat;
• verkeer is niet zo druk en chaotisch;
• de metro komt zeer regelmatig, rijdt snel en is ruim;
• de metrostations zijn zeer groot, je moet veel lopen en goed zoeken welke uitgang je nodig hebt;
• alcohol is betaalbaar;
• ‘Chinatown’ is wel heel erg groot :D ;
• op basis van het verleden zou je verwachten dat men hier goed Engels spreekt maar dit viel ons tegen – let wel, in de grote malls/flagship stores is hier minder sprake van –, waardoor we vaak met handen en voeten aan de slag moesten (in tegenstelling tot Macau waar men aangaf ‘Sowly no English, only Chinese ol Poltugese’; dit konden we helaas niet testen gezien onze geringe kennis van de Portugese taal);
• veel westerlingen;
• de temperatuur in deze periode van het jaar is koeler;
• er zijn hele voetpaden (bruggen) boven de weg om van A naar B te komen, terwijl we hier af en toe een overgang hebben bij een drukke straat;
• oude cultuur ingeklemd door hoog-/nieuwbouw;
• veel extreem smalle hoogbouw;
• je moet overal de tweede etage goed in de gaten houden want hier zitten vaak ook nog restaurantjes.

2 reacties op “Trip naar Hong Kong

 1. Hoi Sjoerd en Anja,
  Zooo wat een lang verhaal :) , ik heb bijna een half uur zitten lezen en foto’s kijken, hartstikke leuk! Nou, jullie zijn intussen Hong Kong kenners, wat een prachtige weekendreis, ook en passant Macau even ‘meegenomen’. Echt mooi om te kunnen meegenieten met jullie belevenissen!
  Hier in NL staat alles in het teken van wel of niet de Elfstedentocht, het overheerst volledig al het andere nieuws. Spannend!
  Hartelijke groeten, Huibert

 2. Hallo Anja en Sjoerd,
  Wat een mooi lang reisverhaal, er worden zoveel locaties genoemd dat we maar heel snel een extra scherm geopend hebben met google maps en dan gaat jullie reis verhaal helemaal leven. In het verleden al veel over Hong Kong gehoord, maar nu kunnen we ons een betere voorstelling maken. Lijkt ons geweldig om dit allemaal mee te maken. Geniet er maar goed van.

  groetjes Jan en Sila

Geef een reactie