Sungai Klah Hot Springs

Met een tweetal drukke weken voor de boeg, gaf mijn collega Asraf aan dat hij en zijn vrouw Emma (dezelfde als waar me met oud & nieuw mee op pad zijn geweest) vandaag wilden gaan relaxen in een warm water bron, de Sungai Klah Hot Springs. Eigenlijk was de mededeling, net als de vorige keer, een verkapte vraag: of wij het leuk zouden vinden om mee te gaan. Uiteraard was er maar één antwoord mogelijk: natuurlijk gaan we mee.

Zo gezegd, zo gedaan. Nou ja, gelukkig hebben we nog even nagedacht voor het gedaan was. Bij ons in het zwembad zien we regelmatig mensen die met kleren aan zwemmen. Bij uitzondering zie je mensen die een soort van full-body zwempak aanhebben. Met nog hogere uitzondering zie je hier mannen met blote basten en dames in bikini’s. Nu is het in ons complex een soort van ‘live and let live’, dus lijkt niemand hier enig probleem mee te hebben. Maar om nu direct mensen voor het hoofd te stoten leek ons ook niet zo geslaagd. We proberen immers de cultuur, die hier anders is, te respecteren. Zodoende toch maar even geïnformeerd. Het leuke was dat enerzijds Asraf ons geen ongemakkelijk gevoel wilde geven en anderzijds wij niemand een ongemakkelijk gevoel wilden geven. Slotsom: wij zouden zwemmen met een shirt en (korte) broek.

Helaas was het park niet om de hoek, maar moesten we eerst nog ruim anderhalf uur rijden. Mooie gelegenheid om Emma echte Nederlandse drop te laten proeven, want, net als in Nederland, hebben wij drop voor onderweg in de auto. Resultaat: één besmuikt gezicht en drie hard lachende gezichten. De volgende rondjes sloeg ze dan ook maar wat graag over.

Heetwater bron

Heetwater bron

Eenmaal aangekomen, doken we meteen in het heetwater bad. Eigenlijk vond ik dit heel prettig toeven, want het was een lekker warm bad, maar dan één die niet koud wordt op den duur. Achteraf gezien is het koud worden van een bad thuis nog niet eens zo erg, want na geruime tijd gebadderd te hebben, werden we nogal suf. Waarschijnlijk werden we hierbij geholpen door de temperatuur van de buitenlucht, die na het middaguur toch ook al flink was opgelopen. Gelukkig stonden er langs de kant grote reservoirs met koud water en met emmertjes om het water over je heen kon gooien.

Eitjes koken

Eitjes koken

Aangezien het al ver voorbij het middaguur was, hadden we allemaal wel wat trek ontwikkeld. Dat bracht ons automatisch bij de tweede attractie: voor drie Ringgit kon je zes eitjes kopen die je vervolgens in de bron (90 – 100 graden Celsius) klaar kon maken. Na een paar minuten wachten, hadden we heerlijke zachtgekookte eitjes, die we vervolgens konden oppeuzelen in het voetenbad (42 – 50 graden Celsius). Het grappige hier was dat het eigenlijk alleen heet was om te water in te gaan. Als je er eenmaal in was en je hield je voeten stil, dan was het best te doen. Op het moment dat er stroming was door beweging was het niet te harden.

Asraf zijn kuiten met heetwater 'markering'

Asraf zijn kuiten met heetwater 'markering'

Dit concept hadden maar weinig mensen door, zodat veel mensen niet verder kwamen dan even met een teen voelen of ze het wel aan konden, om vervolgens te concluderen dat het veel te heet was. Later op de dag hebben Asraf en ik nog een kleine show opgevoerd voor alle aanwezigen, door op onze knieën in dit bad te gaan zitten. Dit tot grote verbazing van de meesten, want die vonden het al onmogelijk om alleen hun voet even in het water te houden. Overigens heeft het bad nog zijn sporen nagelaten, want we konden nog een tijd lang zien tot waar we onze onderbenen precies in het water hadden gehad.

Anja gaat voor het water met lichaamstemperatuur

Anja gaat voor het water met lichaamstemperatuur

Naast al het hete water was er ook nog een soort van zwembad met glijbanen. Het water uit dit bad was redelijk koud(er), het kwam namelijk uit de bergen. Vooral naarmate je dichter bij de instroom kwam, merkte je dat het toch significant kouder werd. Uiteraard was het bezoek niet compleet voordat we even van de glijbaan waren gegaan.

Omdat wij Emma en Asraf opgehaald hadden, zouden we ze ook weer thuis afzetten. Als echte Maleisiër wilde Asraf natuurlijk eerst nog eens lekker gaan eten – overigens zijn wij op dat vlak al meer

Eten bij meerdere stalletjes tegelijk

Eten bij meerdere stalletjes tegelijk

dan honderd procent ingeburgerd! Hij wist nog wel een goed plekje niet al te ver bij hun huis vandaan. Er moet gezegd worden: daar was geen woord aan gelogen. We kwamen terecht op een soort overdekt pleintje met stalletjes aan beide kanten. Het leuke hier was enerzijds dat de stalletjes Maleisisch eten hadden (wij komen voornamelijk Indiase en Chinese stalletjes tegen in onze buurt). Anderzijds bleken de stalletjes allemaal bij elkaar te horen. Je hoefde dus niet expliciet te kiezen, maar je kon in één keer een bestelling met verschillende maaltijden en dranken laten opnemen. Het laat zich raden: wij hebben weer genoten!

Wat wederom weer extra genieten was, was dat we bij de bron zowat de enige westerlingen waren. Ditzelfde gold voor de locatie waar we gegeten hebben. Met dit soort uitstapjes krijgt ons verblijf hier toch steeds minder een Lonely Planet gehalte, maar krijgen we ook te zien wat de mensen zelf doen en eten.

4 reacties op “Sungai Klah Hot Springs

 1. Lonely Planet valt zo langzamerhand helemaal in het niet bij jullie belevenissen en uitstapjes in KL!
  Wij genieten hier thuis met volle teugen van jullie geweldige verhalen.
  Vlak voor vertrek zeiden jullie dat je de tijd daar goed wilde benutten en volgens ons lukt het jullie aardig. Hoeveel uur hebben jij en Anja in 1 dag zitten?

  • Geheel toevallig had ik vandaag mijn fototoestel bij me toen we nog wat boodschappen moesten doen. Kon ik meteen een van de dingen die me hier zo fascineerde vastleggen. Je zou zeggen dat het inderdaad bijna Pasen is. Maar a) dit is hier het hele jaar door en b) Pasen is hier niet zo groot. Waar dan al die eieren voor nodig zijn???

   In eerste instantie denk je dat dit alles is:
   Stapel met eitjes

   Maar dan blijkt er nog meer te zijn:
   Hele gang met eitjes

   We hebben dus nog een buffertje om te knudsen (maar moeten we ze dan ook allemaal beschilderen?)

 2. Hoi Sjoerd en Anja, jullie zijn al helemaal ‘inheemsen’ geworden, wat goed dat je je zo thuis voelt en de echte Maleisische plekken vindt! Toch nog een Hollands tintje met de drop in de auto :) ? Ik vind het echt hartstikke goed zoals jullie er ook scherp op letten dat je je aan de cultuur en gewoonten van het land houdt. Het is zooo genant zoals sommige Hollanders zich in het buitenland gedragen… Grandioos zoals jullie dit doen! Hartelijke groeten, Huibert

Geef een reactie