Vandaag is groen

Met alle feestdagen hier raak je de tel nog wel eens kwijt. Vandaag was het weer raak. Deze keer ter ere van de installatie van de koning, een proces dat iedere vijf jaar plaatsvindt. Omdat we niet zijn uitgenodigd voor de festiviteiten en we op televisie er waarschijnlijk toch weinig van zouden begrijpen, hadden we vooraf al verzonnen dat we maar wat anders zouden gaan doen.

Glibberen en glijden door de jungle

Glibberen en glijden door de jungle

Iets wat al vanaf de eerste week op onze todo lijst stond: het Forest Research Institute Malaysia (FRIM). Eerlijk gezegd zijn we nu niet direct de grootste natuurliefhebbers die van elk plantje en bloempje het fijne willen weten. Daarentegen zijn we hier om niet alleen van de cultuur, maar ook de natuur te genieten. Dus werd het tijd om een groene dag in het programma op te nemen. De hoofdreden voor een bezoek aan het FRIM is de ‘canopy walk’. Een serie touwbruggen bovenin het woud, zodat je over de toppen van de bomen kunt kijken. En het ligt op nog geen acht kilometer hemelsbreed bij ons vandaan (al kost even er naar toe rijden toch al gauw twintig tot dertig minuten).

Rond de jaren ‘20 van de vorige eeuw is men begonnen om een en ander te planten. Enerzijds voor onderzoek – zoals de naam van het instituut al doet vermoeden – en anderzijds voor behoud van verschillende soorten. Je kunt het dus geen oerwoud noemen. Daarentegen loop je wel midden in de tropische jungle.

Heldin van de dag

Heldin van de dag

Dat we zo graag over de bruggen wilden lopen hebben we geweten. Gisteravond hadden we al besloten het sporten over te slaan om dit vanavond te doen. Na vanmiddag is dat voorlopig ook even niet nodig, want we hebben de nodige lichaamsbeweging gehad. Los van het feit dat de totale route door het park al gauw een paar kilometer was, moesten we ook nog een flink hoogteverschil overbruggen. Het grootste gedeelte hiervan ging via modderige en glibberige paadjes/treden. Dit betekende dat ook naar beneden gaan de nodige inspanning vergde. Daarbij kwam dat ook het even over de bruggen lopen af en toe wat energie kostte als deze heen en weer ging.

'Zie de stad schijnt door de bomen...'

'Zie de stad schijnt door de bomen...'

Maar… het was het waard. Wat was het mooi om zo lekker in de natuur rond te lopen. Eenmaal op de touwbruggen zelf, die zo’n 30 meter boven de grond hangen, was het uitzicht ook fantastisch. Niet alleen om naar beneden naar de bossen te kijken, maar ook de uitzichten richting de stad waren zeer mooi. Jammer genoeg had je de mooiste uitzichten midden op de bruggen, daar waar je geen foto mocht, en ook niet kon, maken.

Geknakte 'visgraat'

Geknakte 'visgraat'

Het grappige is dat van een afstand als je naar een berg met begroeiing kijkt, het net is alsof je in Europa rondloopt. Eenmaal dichterbij (of boven in dit geval), zie je toch dat de vegetatie er een stuk anders uitziet. Niet alleen de soort bomen (rubber, palm), maar ook de bladeren, welke vetter lijken. Van die bladeren is één soort wel erg bijzonder, zeker als hij van de boom is gevallen en afsterft. Het is net alsof een soort visgraat overblijft. En dan nog een flinke ook, want de bladeren zijn ruim een meter lang.

Picknicken bij het water

Picknicken bij het water

Aan het einde van de route liepen we langs een riviertje, met hier en daar wat watervalletjes, weer naar beneden. Eenmaal daar aangekomen bleek de ruimte gebruikt te worden als picknickplek met veel ruimte voor kinderen om in het water te spelen. Helaas hadden wij geen zwemspullen mee, want een beetje verkoeling was wel welkom geweest.

Wij hebben in ieder geval weer een prima dagbesteding gehad en hebben weer een must-see van ons todo lijstje afgevinkt. Op naar de volgende!

1 reactie op “Vandaag is groen

  1. Een heel sportieve dag boven in het oerwoud, zo te zien, hartstikke mooi! Nou, jullie hebben heel wat acrobatische toeren moeten uithalen zo te zien, maar het was het beslist waard!

Geef een reactie